ΑΣΘΜΑ

Όταν εισπνέουμε, το στήθος εκτείνεται, αυξάνοντας την ικανότητα της αναπνοής και τον όγκο των πνευμόνων μας. Ο ασθματικός εισπνέει κανονικά, αλλά η σύσπαση και η φλεγμονή των αεροφόρων οδών καθιστούν την εκπνοή δύσκολη. Όταν ο ασθματικός προσπαθεί να εκπνεύσει, οι αεροφόροι οδοί καταρρέουν και παγιδεύουν τον αέρα στους πνεύμονες, με συνέπεια τη μείωση του καθαρού εισπνεόμενου αέρα στην επόμενη αναπνοή.

Συνολικά, οι περισσότερες περιπτώσεις του άσθματος οφείλονται σε ένα συνδυασμό αλλεργικών και μη αλλεργικών παραγόντων. Οι πιο γνωστοί αλλεργιογόνοι παράγοντες που προκαλούν άσθμα μέσω της εισπνοής τους είναι τα ακάρια σκόνης των σπιτιών, και η γύρη. Στους μη αλλεργικούς παράγοντες που προκαλούν άσθμα περιλαμβάνονται το κρύο, ο ξηρός αέρας και η άσκηση.

Το άσθμα όταν δεν ελέγχεται μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, αλλά μπορεί να ελεγχθεί πολύ καλά με τη βοήθεια του γιατρού. Μπορεί να ελεγχθούν τα συμπτώματα αλλά το άσθμα συνεχίζει να υπάρχει και το μόνο που υποχωρεί είναι τα συμπτώματα.

Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, έτσι ο ασθματικός πρέπει να κάνει τη φροντίδα του άσθματος μέρος της ζωής του, αυτό ισχύει ακόμη και εάν το άσθμα του εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα. H βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας και η ενδυνάμωση των μυών που συμμετέχουν στην αναπνοή, θα βοηθήσει τον ασθματικό στις καθημερινές του δραστηριότητες.