ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα πόνου, φλεγμονής και οιδήματος στην περιοχή των αρθρώσεων. Υπάρχουν πολλά είδη αρθρίτιδας, με πιο συχνή την οστεοαρθρίτιδα που οφείλεται στη φθορά του χόνδρου, η μετατραυματική αρθρίτιδα που παρουσιάζεται μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό στην περιοχή της άρθρωσης, η ουρική αρθρίτιδα που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, η σηπτική αρθρίτιδα που οφείλεται σε μολύνσεις από μικρόβια, η αντιδραστική αρθρίτιδα που συμβαίνει λόγω της αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιες ουσίες ή και τροφές και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια σοβαρή μορφή αρθρίτιδας.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Με τον όρο οστεοαρθρίτιδα περιγράφουμε τα συμπτώματα που παρουσιάζονται λόγω φθοράς στις αρθρώσεις. Η φθορά αφορά τις χόνδρινες επιφάνειες των αρθρώσεων όπως το ισχίο, το γόνατο, ο αγκώνας, ο καρπός και η σπονδυλική στήλη. Ο ασθενής πονάει στη συγκεκριμένη άρθρωση και στην περιοχή γύρω από αυτή, η άρθρωση πονάει περισσότερο όταν φορτίζεται, ενώ η κίνηση της άρθρωσης περιορίζεται, με αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων του.

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που στόχος της είναι οι αρθρώσεις του σώματος. Στόχος της φλεγμονής αρχικά είναι ο αρθρικός υμένας και στη συνέχεια οι άλλες αρθρικές δομές, το τελικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό της οστεοαρθρίτιδας, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν επιπρόσθετα προβλήματα στην άρθρωση και σε άλλα μέρη του σώματος.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδα.